Doelgroep: PO-VO-Volwassenen, flexibel aanpasbaar
Duur: minimaal 2 uur tot enkele lessen
Groepsgrootte: 1 klas, werken in duo’s
Sluit aan bij: 21-eeuwse vaardigheden, zelfverzekerdheid, creativiteit-ontplooiing
Leerdoelen: Na de workshop zijn leerlingen zich bewust van het adagium ‘oefening baart kunst’, kan iedereen en liedje spelen, en heeft iedereen een eigen variatie bedacht. De leerlingen nemen de les mee dat fouten maken aan de basis kan staan van een goed idee. 

Samenvatting
Improvisatie wordt tijdens deze les ingezet om leerlingen ervan bewust te maken van het feit dat iedereen creativiteit bezit, dat het mogelijk is om met zijn allen leuk muziek te maken en dat het belangrijk is om fouten te mogen/moeten maken. Aangezien ‘fouten maken’ recht ingaat tegen het huidige leer/toetsings-systeem is het belangrijk om ook eens te focussen op divergent-denken, zodat leerlingen via muziek kunnen ervaren dat experimenteren binnen of buiten de kaders best wat kan opleveren, en ook heel leuk kan zijn!

Onderwijs stijl
“Al doende leren met plezier door plezier” is ons adagium. Duidelijke, behapbare kaders geven vrijheid. Dit zijn onze uitgangspunten bij het ontwikkelen van lesmateriaal. Een veilig leerklimaat is een essentieel basis om een goede workshop te kunnen geven. Binnen de mogelijkheden streven we ernaar om bij elke leerling in te tunen op zijn/haar kwaliteiten, uitdagingen en mogelijkheden.
Onze lessen geven we structuur middels ons PRAT model. We proberen te denken in korte blokjes waarbij we de spanningsboog en de frustratietolerantie van de doelgroep in ons achterhoofd houden.

Het PRAT model
(P) kijk- en luistervoorbeelden (Passief)
(R) theorie en discussie (Reflexie)
(A) Aan de slag met de stof (Actief)
(T) Thuiswerk gericht eigen belevingswereld (Betekenisgevend)

Onze lessen zijn leuk en leerzaam! Daar gaan we PRAT op!